torsdag den 23. august 2018



Analyse på området
Områdeplanen for Ødis og omegn i Kolding kommune:
(områdeplan)

Kolding kommune har de sidste mange år bygget og renoveret under det grønne flag, der går ind under grøn energi og genbrugsmaterialer. Der skal skabes respekt og nybygning eller renovering skal have en høj kvalitet og være arkitektonisk korrekt til området, så det falder ind i de forskellige landsbyområder, miljøer og som lavenergihuse. Det er sat fokus på lavenergibebyggelse og eksperimentel byggeri, men specielt inden for energikilder.
Ødis er præget mest af landbrugsejendomme og énfamiliehuse. Husene har en lidt spredt og broget fremtoning, her er der en del forskellige huse. Mange begyndte at bygge i året 1971 da byen for alvor begyndte at vokse.
Ødis-Bramdrup har tidligere fungeret som en stationsby og grænseby og bærer stadig præg af dette, og by-og områdemiljøet er udpeget som bevaringsværdigt kulturmiljø. Her ligger blandt andet Forbundsskolen og Sogneskolen. Vamdrup og Ødis er også et af de steder hvor området tilbyder plejehjem, SFO, skole fra 0-6 klasse og daginstitutioner.
Ved Ødishallen er her fodbold, håndbold og en mindre sportsplads.
Området bærer også præg af bopladser og gravhøje fra sten-og bronzetiden, plus her er et meget åbent landskab, hvori der ligger meget der er menneskeskabt i området fra sten- og bronzealderen.
Side 7. (info områdesplan) befolkningstallet vil stige med ca. 7 % mod 2025.
Området for fritidsformål: Grønne områder skal som udgangspunkt friholdes for bebyggelse  med mindre anvendelsen taler for det (Områdeplanen). Det er: arten af bygningen, beliggenheden, størrelse, form og fremtræden og har relevans for brugen af området.
Keywords
Energibesparende, arkitektonisk udfordrende, falde ind i området og historien.
Landzone, byzone,Boligområde 1221-BE1, bebyggelsesprocent 30, 1,5 etage, max bygningshøjde 8500 mm.
Området har supplerende bestemmelser for drikkevand. Hvilket betyder at der er prioritering med hensyn til drikkevandsressource, størrelse, kvalitet og naturlig beskyttelse.


Forbrugeranalyse af Aktivitetshuset

Indendørsområder.
Festsal: 150 m2, fest til 100 personer. Et forbereder køkken vil være til rådighed. Vil blive brugt af indbyggerne, men også mulighed for udlejning.
Opdelt med en skillevæg er her mulighed for andre aktiviteter, så som forskellige hold, der gerne vil udøve let gymnastik, som yoga, bordtennis, større kaffemøder, børnefødselsdage, med en storskærm der kan vise større sportsbegivenheder eller til fest. Musikanlæg til begge lokaler, når det er delt op.
Her er tilknyttet et lille depot, hvor man kan stille nogle borde og stole ind plus bordtennisborde og måtter til f.eks. yoga, dart, foreningsmøder, foredrag og musik, ungdomsklub,
For enden af festsalen vil her være et stort vinduesparti, der vender ud mod søen, og her er tilgang til en stor lækker terrasse, som også kan benyttes til afslapning og andet.

Køkken: Et tilbereder køkken, så der kan bestilles mad udefra kan forberedes og serveres ved fester. (der vil fremover være plads nok til at kunne lave et alm. Køkken, så her vil være mulighed for at kunne lave mad sammen.
Køkkenet vil også have den funktion, at her kan laves kaffe og andet til beboerne, når de forskellige lokaler bliver brugt, eller man laver noget større i fælleslokalet med opstillede borde og bænke, der har en funktionelt anvendelse, men der bærer præg af vikingetiden.

Mødelokaler:
Lokaler til fælles møder og undervisning. Også mulighed for at kunne deles op til forskellige formål. Her er tilknyttet en langt lokale med faste skabe, der kan låses af, til de forskellige hold, der anvender disse lokaler, så de nemt kan hente de ting der skal bruges.
Her er flytbare borde og stole, der kan sættes op hvis der er brug for dette. Man laver de forskellige tiltag med reservering på forskellige dage og tidspunkter, for at minimere m2 og udnyttelsen af disse.
Der er en dør til hvert lokale fra fælleslokalet. (skitse ikke i målestok)

Det kan benyttes som mødelokaler til små og store møder for 30 personer og ned, undervisning, samtaler, leg, kreativitet. Opdelt ligger tallet på 20 pers. I det store, og 8-10 pers. I det lille.

(skitse over mødelokalerne)

Tænkte formål ude fra ønsker til beboerne:
Pensionistklub, pigeklub for kreativitet, IT-undervisning,  maleværksted, Samtaler, legeklub, strikkeklub, kaffested og undervisning. Løbeklubben har også mulighed for disse rum, men der bliver bygget pavilloner udenfor, der også er til fri benyttelse.

Toiletområder:
2 Dametoiletter og 1 herretoilet samt pissoir, 1 handicaptoilet. 1 puslerum.
Samtidig er her 2 udendørs toiletter.

Fællesområde:
Her er 2 indgange til fællesarealet udefra på hver sin side. Fælleslokalet er fremvist med dele fra vikingetiden. (emitteret) som bænke, borde og stole, der er mulighed for at fremvise ting fra denne tid i montre eller posters, så man får fornemmelsen af at være trådt tilbage i tiden.
Her er mulighed for tilgang til køkkenet, og hvor der kan åbnes ud fra køkkenet til fællesarealet, til diverse arrangementer.
Stor terrasse ude foran det store vinduesparti byder på siddepladser med borde, og et skønt udsyn over søen og kunne se solen stille sænke sig i horisonten og Ødis.

Indgange:
Oversigt til beboerne med arrangementer og planer for ugens og månedens forløb af reservering.
Man bliver indbudt af en svajende flag ved parkeringspladsen, så det kan ses fra vejen.
Indgangene der ligger på hver langside af bygningen er åbne og bygget sammen med halvtaget der er rundt om bygningen. Her vil være trapper, men også ramper så der er adgang for alle.

Udendørsarealer:
Her vil være 3 stk. pavilloner man kan søge under, hvis vejret bliver dårligt, omkring er her opsat grill. En gedefold, 2-3 shelters 6- mands, man kan overnatte i, hvor der er en bålplads, og mulighed for at placere et par telte. Hoppepude til børnene. Udendørskøkken, der ligger op af hovedbygningen, og har en halvtag over sig. Her er også mulighed for at kunne vaske sin cykel eller bruge vandet fra hanen til at lappe den. I bagenden af bygningen på hver side, er der tilgang til 2 toiletter folk der opholder sig udenfor, og til hvis selve bygningen har lukket. (hvordan lukketiderne vil være er op til oppasserne af stedet). Petanque bane. Krolfbane. Lukket skur på 30 m2 til kajak og kanoer, der vender ned mod søen og landgangsbroen, der bliver opført. Tarzan (vikingbane) til gennemgang med forskellige forhindringer, der følger noget af den løbebane der bliver lagt i grus, en svævebane vil også følge tarzanbanen.. Her vil også være en stor oversigt over området med gangstier/løbestier og aktiviteter.
Krydderhave med kasser bliver bygget ved siden af gedernes indhegning.
Parkeringspladsen bliver lagt i grus, afgrænse af græsgange hvor i der er plantet mindre træer, der skal falde ind i hele området. (her skal graves ud så stedet bliver plan). Her skal samtidig laves 2 handicapparkeringspladser tæt på hovedbygningen

Fravalg til ønsker:
Klatrevæg, da her kræves sikkerhed. Mindre fodboldbane, da Ødis allerede tilbyder de aktiviteter. Trampolinen kommer ikke med i spil, da her bliver lagt en hoppepude til børnene, og det går ind under samme gruppe. Ler og keramikværksted, da man har en ovn der fylder en del og vil tage resten af pladsen til de resterende kreative grupper. Fugletårn til handicappet, men vil undersøge om her kan designes og fremstilles et tårn, hvor det er muligt, at bygge det med en hejseanordning, da her er meget vedligeholdelse og regler. Alm. Fuglekiggertårne er allerede opstillet rundt omkring søen. Skaterbane og fitness skal byen og Ødis-hallen søge om tilladelse til at få bygget ved hallen, da det hører under sport generelt, og det passende sted at ligge det, samtidig kræver det en del vedligeholdelse og plads. (her skal Lokale- og anlægsfonden) ansøges, så de projekter kan komme i spil.
De fra valgte ting matcher ikke stedets historie og den fremtoning sted skal byde ind med.
Her vil godt kunne bygges fugletårne til handicappede, da man allerede har en pose penge til projekterne. Men dette er et engangsbeløb, og forudsætningen for opførelse kræver at aktivitetshuset er med til den omkostning, det kræver for at vedligeholde de mekaniske anordninger som er en nødvendighed.                


Selve husets funktion og udseende
Bygningen skal integreres i områdes natur og historie (stenalder og bronzealder og gravhøje fra vikingetiden)
Bygningen får et udseende af et gammelt vikingehus (Langhus). En bygning der er beregnet til flere familier og f.eks. deres kreaturer, hvor man tilbragte de ikke arbejdende timer sammen, lavede mad og sov.
Aktivitetshuset vil få denne funktion, hvor byens beboere kan samles og foretage sig en masse forskellige aktiviteter sammen. Det samme gælder området udenfor, hvor man har mulighed for en masse ting sammen, det gælder alle aldre.
Huset består af en stor festsal til 100 personer, for både indbyggerne men skal også benyttes til udlejning og hermed skabe kendskab til området og dens mange faciliteter.
Området har en del fugleliv og foran selve bygningen ligger en stor sø, der tilbyder catch and release. Her er en masse historie specielt fra bronzealderen, og her vil bygningen falde ind i denne historie, samt at kunne give folk ude fra kendskab til denne tidsalder.
Omkring hele bygningen på nær terassen, er her halvtag og under bygget en udendørs svalegang og gående og kørestolsbrugere.

Udseende:
Jordfarver, der giver et godt sammenspil i bygningen, men samtidig giver huset et udseende af gammelt byggeri fra vikingetiden.
Taget består af skiffer/træ som tagplader, tagryggen får tagryg-vinduer, der skal skabe et naturligt lys fra oven. Indvendigt skal man kunne se alle de synlige bjælker og måden det er opbygget på.
(beslutning og aflukning over de 2 skydevægge er endnu ikke afgjort, da der er 2 muligheder. Dele rummene ved bjælkerne med gipsvægge eller lukke vandret med gennemsigtige flader, så man lukker lyden fra det andet lokale, når væggene er lukket sammen og benyttes til 2 forskellige formål.
Facader består af brændt træ og murede facadeklinker på beton. Træ påsat halvdelen af bygningen, og næste  halvdel klinker/sten, hvor her så bliver isoleret til indervæggen, der bliver bygget i træplanker lodret. For enden et stort glasparti, der vender ud mod søen, og beboere og gæster kan se solen skinne og skabe en skøn udsigt, mens man sidder og hygger sig.
Gulvene består af klinker/sten i fællesarealerne, køkken og toiletterne. Festsalen og mødelokalerne får lagt en lys højkantparket gulv, der er meget slidt stærkt og kan klare en stor belastning.
(se skitser)
Hovedbygningen kan nemt rumme 150 personer.
Festsalen 100 pers, mødelokalerne 30 personer, fællesarealet er her mulighed for at fordele de resterende.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar