onsdag den 17. oktober 2018

Afvikling af problemløsningen


Problemløsning af taget/undertaget


Mit valg af tag, udgår mere i hvilket undertag jeg skal benytte til Aktivitetshuset. Da her er forskellige faktorer der spiller ind, og jeg vil finde den bedste løsning til et rundt tag, der afviger fra normerne af alm. typetage. Forudsætningerne skal være et tag, der virker som en klimaskærm, hvor der undgås fugtholdes tæt og jeg får den bedste ventilering, men samtidig får den ønskede effekt af bygningens udseende med de synlige spær gennem hele bygningen.

Mange tænker på at taget skal være tæt og ventileret udefra, man tænker ikke over at udånding fra mennesker og em/damp fra f.eks. bruser og hårdhvidevare i selve bygninger også har et stor påvirkning på spær og andre emner i tagkonstruktioner indvendigt, hvis her ikke er ordentligt ventileret. Det kan påvirke træet og skabe råd og svamp på længere sigt. 
Huse med f.eks. mursten, der bliver bygget hurtigere og hurtigere, afgiver fugt fra mørtlen og i dag og hurtigere bliver lukkede huse, kan også have en tendens til at skabe byggefugt, da mørtel mellem stenene ikke når af fordampe på den rigtige måde. Det har ikke samme påvirkning i længere tid som alm. udånding.



Opbygningen af selve undertaget er med spær-åser på 45x145mm, der har en afstand på 0.60/600mm fordelt mellem limtræsspærene, og kan modstå spændvidde på 2350mm, så åsen ikke hænger efter nedbøjningskravet. De sættes i spær fødder, der følger rundingen i spærene, så her skabes stabilitet. (taget fra Træ 58, Træspær 2, side 15) (detaljetegning kommer).

Aktivitetshuset bliver lavet som middeltungt undertag med klemlister, der er en 25x50x420 trykimprægneret, så den er modstandsdygtigt over for fugtskader, da her skal skabe en ventilering mellem tagpladerne og den 400mm isoleringen, og holde træ og isolering tørt. Tagpladerne er en WISA-SpruceFR, ekstra brandhæmmende krydsfiber, vælger den i 15mm tykkelse, så taget bliver mere tråd sikker. Shingles bliver lagt på pladerne nede fra og bygges op mod ryggen, så her skabes et vandtæt tag. (beskrevet i materialeanalyse)

Spær-åsen ligger over spæret med 25mm, for at opnå de 50mm ventilation sammen med klemlisterne. Her læges et trådnet ind så isoleringen, når påsat, ikke lukker af for ventilationen, hvis det bliver presset under byggeriet opførsel+. Under isoleringen sættes en dampspær op, så em og damp inde fra bygningen ikke påvirker isoleringen og resten af undertagets materialer.

Selve loftet bygges også op med åser, hvor der på tværs påsættes klemlister med mellemrum på 25x50mm så her er plads til rørføring til el. Dernæst påsættes troldtekt/eller brædder. Her skal i loftet skabes en ventilation op til ryggen af taget, der sørger for at indeklimaet forbliver sundt og friskt.
For hver 2. modul 1800mm fra tagryggen i loft/taget er der indbygget vinduer, der går mellem 2 spær. Vinduer er 1150x2050mm, så hele bygningen har et konstant naturligt lyst, både gennem men også fra oven og i siderne. Vinduerne kommer med indbygget med motor, så i tilfælde af varme kan bygningen også ventileres.




Lidt kort om de påvirkninger taget/bygning skal kunne modstå:

Tage vil altid gå under betegnelsen for en klimaskærm, når man snakker beboelse og er en bærende konstruktion, derfor ar det vigtigt, man får det bygget korrekt og efter de henvisninger, byggeloven lægger op. Der er store krav til dette f.eks. holdbarhed, styrke, minimum af vedligeholdelse og at tagprofilen og farve passer til huset.

Men også de generelle krav, som brandforhold, fugtisolering, varmeisolering og konstruktive bestemmelser. Her henvises til (BR-Bygningsreglementet) og (DS-Dansk Standard).
Taget skal kunne modstå og beskytte mod regn, vind, snelag og temperatur, men også egen last, nyttelast, og andet der kan belaste taget. Samtidig skal taget kunne modstå de statiske og dynamiske påvirkninger, så konstruktionen ikke falder sammen eller bukker de steder hvor belastninger påvirkes.
Da jeg arbejder med et frit liggende spær i limtræ, kan jeg se i bogen (TRÆ59, træspær 1) et spær der har en sammenligning. Fritliggende spær, type 2. Forskellen fra det her spær og mit er måden det samles på. Spærret på Aktivitetshuset er samlet i tapsamlinger og ikke med stålplader.
Da her ikke er så meget information om opbygningen af den type spær jeg ønsker for bygningen, går jeg lidt ud fra spærret T2.



Vinden påvirker et tag fra alle sider. Man skelner mellem 3 faktorer, Tæt på vandområder og åben landskab, huse der ligger på åbne landområder som gårde og huse, så er her byområderne eller tæt på skovområder, der ikke påvirkes nær så meget, da her er en masse læ fra andre bygninger og andet.
Man regner vindens påvirkning som plus/minus. Trykkræfter, hvor viden er direkte på bygningen og suge kræfter på den modsatte side. Derfor er det vigtigt at taget afstives de rigtige steder, der regnes ud af et f.eks. firma, der konstruere spær og har ingeniører til rådighed. Her bruges båndjern der hæftes på spærene, så de alle er forbundet og kan hjælpe med at modstå den vind, der presser bygningens tag. Specielt ved lette tage laver man en forankring fra taget og ned til de bærende vægge, men også tværs over spærene, for at modvirke suge kræfterne, så taget ikke letter eller spærene bliver skæve.

Brand er også en vigtig faktor i konstruktion af taget. Træet skal have en modstand evne, så man kan nå at redde menneskeliv og spare værdier. Udregning siger at pr. time må træet kun brænde 30mm for alm. spær-typer, for limtræ 10mm. Et limtræspær i gode tykkelser vil have den tendens selv at slukke ilden, hvis rummet ikke er omgivet af flammer. Spærret vil have en længere holdbarhed og bæreevne end f.eks. metalspær, da kan bøje under den kraftige varme udvikling.



Sne og vægt Da Aktivitetshuset har en stor tag overflade, er det vigtigt at konstruktionen kan bære. Derfor hjælper det meget at spærene buer ud af og tage belastningen for snefald. Bygninger der har en fri spændvidde på over 20 meter, skal der være et ekstra øje på, og her skal der laves beredskabsplaner, hvis bygningen skal rumme mange mennesker. Det kaldes en risikovurdering, og bør foretages af en ingeniør. DS 410, 4. udgave, 1998 (Naturlast - sne og sneens terrænværdi) http://www.traeinfo.dk/uploads/2011/06/Danske-normregler-for-snelast_Opslag.pdf



Aktivitets huset har på det bredeste stykke en spændvidde på 15 meter uden halvtag. Det er vigtigt at halvtaget bliver forstærket, da her kan forekomme sne ophobning fra tagets store flade og hældning. Bygninger ligger på et åbent areal, giver anledning til sne fygning, der kan belaste vest-siden af taget eller hvor der er læ (i de fleste tilfælde). Her sker de fleste skader på et tag. Det gælder en stabil vind i længere tid og ved snestorme. I tilfælde af meget sne, vil Aktivitetshuset have en beredskabsplan.
Tagets materialer: Åser á 45x145mm 2100mm ikke tilskåret. Imprægneret klemlister 25x50mm. WISA-Spruce-FR brandhæmmende krydsfiner 15mm.



Projektering og udførelse skal ske i overensstemmelse med DS/EN 1995-1-1, brand-teknisk  DS/EN 1995-1-2 DK NA.




Lydisolerende glas partier:

Det er vigtigt at aktivitetshuset kan deles op i mindre rum, så man kan få fuld udnyttelse til borgerne med deres forskellige arrangementer gennem ugens løb, så vil her sættes lydisoleret glas op i spærene på langs over skillevæggen i festsalen og i mødelokalet, monteret i aluminium indsatsskinner. Det skal være muligt at kunne udnytte det naturlige lys, der strømmer gennem hele bygningen, så her stadig er udsyn til de synlige limtræsspærene. Man skal kunne lukke af med en skillevæg, der udelukker lyd til de 2 mindre rum, der skal benyttes, men uden at lukke af for lyset.
Lydisoleret glas består af to forskellige glas, hvori de har forskellige tykkelse, her skal være en vis afstand mellem de 2 glas, typisk 13-15mm.

Ved at have de to forskellige tykkelser skabes her ikke svingninger/vibrationer i glasset, i nogle tilfælde kan man laminere det ene glas indvendigt, så det formindsker lyden endnu mere.


2 af samme tykkelse glas f.eks. 4mm x 4mm har en meget dårlig lydreduktion. Så Jo tykkere glas, des mindre vibration. Man går ud fra dB (decibel), når man måler lydstyrken. Det kan gælde huse der ligger ud til en stærkt trafikeret vej eller områder, hvor støjen er højere end normal. Her er det muligt, at renovere sine vinduer med nye og forbedret glas, så man skabe mere ro i sin bolig, eller købe nye vinduer, der er skabe til disse formål. Vinduer der kan åbnes er mindre støjreduceret end vinduer der er fast monteret.

Når man leder nettet igennem for informationer ved de forskellige forhandlere og producenter, vil selvfølgelig gerne stå, som de bedste ved hver producent, men princippet er generelt det samme fremgangsmåde, når de opbygger/fremstiller et lydreducerende eller lydtæt produkt.

Generelt for lydisoleret glas:

2-lags, med forskellig tykkelse.

Laminering af det ene glas lagt på indersiden der forhindre vibrationer og en termorude.

De 2 glas skal have en afstand fra 13mm til 131mm, samt slutte tæt til rammen.

Udførelse af rammens kvalitet og udførelse af montagen af vinduet.

Det skal overholde danske standarder, det er baseret på en europæisk standard, og skal prøves og klassificeres efter gældende regler.



Lydisoleret glas er også dyrere end alm. glas, da her er nogle parametre der skal overholdes. Man har mulighed for gør-det-selv. Eller købe produktet udefra og få monteret efter de love og regler, danske standarder sætter.
Lydisoleret glas kan også indgå som vægge og døre, og mange firmaer har specialiseret sig i utrolig mange kreative og flotte løsninger.

Et eksempel på en af producenterne:




Afsveden træ:

Har været ude og undersøge hele nettet for informationer omkring afsveden træ, og har desværre ikke kunne finde meget information, da det er ret nyt, men er en ældgammel måde at behandle træ der skal holde til vind og vejr, da metode ved at brænde træet korrekt trækker sukkerindholdet ud og man her minimere af skimmel og levende organismer kan overleve i træet og hermed ødelægge det med tiden.
Det jeg har fundet ud af ved spærene til aktivitetshuset, da det skal se autentisk og gammelt ud, er at limtræsspærene skal behandles, specielt det der har berøring med de udendørs elementer, det danske vejr tilbyder. Har snakket med Flexwood (Danmark), og fået at vide at det er muligt at få spærene afsvedet så jeg kan få den rette effekt, og blev henvist til et andet firma der hedder Burntwood. Har skrevet en mail til dem og sendt et billede, får at kunne få flere oplysninger om hvordan processen kommer til at foregå. Desværre ingen respons endnu. Men det kan laves.

Museum i tyskland, lavet i afsveden træ

I stedet for at risikere nedbrydning i limtræet, der skulle have været cementeret sammen med fundamentet, også selv om det var muligt at afsvede træet, vil jeg minimere de risici, der kan forekomme, når trækonstruktioner har direkte kontakt med jord og fugt, ved at sætte spær stolperne på søjlesko og støbes i betonen i fundamentet. Derved er jeg sikker på at limtræsstolpen ikke mister sin funktion, nemlig at være bærende uden risici.

Det er en ældgammel teknik japanerne og de gamle vikinger brugte, så materialet havde en meget længere holdbarhed ved at udtrække sukkeret i træet.

Metoden med at bruge dette materiale er begyndt at vinde ind i de forskellige byggerier, det for det meste p.ga. det look træet giver, men også de kvaliteter det byder på. Man siger at som beklædning vil have en forventet levetid på 80-100 år, og det er vedligeholdelsesfrit, men det kan godt behandles. Der ligger ikke noget teknisk data på dette produkt, men man har igennem fund på f.eks. vikingebopladser set muligheder i at behandle det på denne måde.

Kineserne har forfinet denne metode, og er førende inden for denne gamle teknik. Det er ikke nemt at finde hvilke metoder de benytter eller om det foregår efter de regler dansk standard forlanger, når man importere træ fra ikke eupæiske lande, men her er et eksempel på hvordan japanerne producere det http://husfidus.dk/shou-sugi-ban/ . En metode man også kan fremstille det på er med brænding fra en gasbrænder og antænde træets overflade og derefter slukkes med vand og efterbehandles, som vises på videoen længere ned i linket. Det kan ske med en stålbørste for at fjerne eventuelt sod, og så kan man eventuelt behandle træets overflade med en lakering, maling eller oliebehandling. Men det er ikke nødvendigt da processen giver træet den naturlige modstandsdygtighed og holdbarhed og skaber et godt og sundt indeklima.




Kan fåes i 3 forskellige trin.

1. Lettere afsvedent overflade, hvor træets farve stadig kan fornemmes

2. Mellem afsveden overflade, hvor man kan se det har den typiske overflade og er mørk/sort.

3. Hårdt afsveden, hvor overfladen har samme udseende som en brændelog, der har lagt i et bål, og træet er boblet på overfladen.

Her er også en metode, man er påbegyndt på f.eks lyse trægulve, hvor man let frembringer årene i træets struktur, og gøres med en let varme fra en gasbrænder.


(Taget fra Flexwood ang. CE-mærkning)

CE mærket limtræ

CE mærket er din garanti for at vores limtræ opfylder den gældende lovgivning.
Helt overordnet sikrer en CE mærkning et mere ensartet produkt. Det betyder f.eks. at du kan bestille en limtræsbjælke GL30h med et års mellemrum – og stadig få et ‘ens’ produkt. Uagtet at limtræ består af et levende produkt.
Den største variant vil være mønsteret i årringene.

CE-mærket for “Limtræ og limet konstruktionstræ”

CE-mærkningen for Flexwood sker i henhold til DS/EN14080:2013. (Linket åbner en pdf i et nyt vindue)
CE-mærkningen tjekkes af 3. part som i Danmark er Dancert.
Flexwood er netop i 2018, blevet tjekket og godkendt til fortsat at bære CE-mærkningen på vores produkter.
Dancert kontrollerer bl.a. at vores produktion og produkt lever op til nedenstående krav:
·         Fuld kvalitetsstyring i hele produktionsforløbet.
·         Dokumenterer sammenhæng imellem bjælkeopbygning og bjælkestyrke, ved beregninger og laboratorietest.
·         Modstandsdygtighed imod biologisk nedbrydning.
·         Modstandsdygtighed ved brand
·         Anvender godkendte limtyper
·         Har lav formaldehyd afdampning (indeklima/sikkerhed).

CE ordningen

CE er en forkortelse for Conformité Européenne (den europæiske konformitetskomite).

(2 danske firmaer af mangeLydtæt WHAT ?, der specialisere sig i af finde bærebare løsninger)




Udendørs belægning: Gummiasfalt

Arealet på hele grunden vil bestå gangstier, der fører til de forskellige aktiviteter, og her skal være mulighed for handicappede at kunne komme rundt og få samme oplevelse via de stier. Derfor er det vigtigt at med det danske vejr, stadig vil være muligt uden for meget mudder og andre forhindringer. Det gøres mere skridsikkert, og vand siver fra selve belægningen.

Selv om det er en dyrere løsning, vælges her at lægge blød gummiasfalt, der kommer til at ligne parkeringspladsen grus, så hele området falder ind i naturens omgivelser uden at stikke for meget ud. Det er vigtigt i dette projekt, at forsøge at komme så tæt på ægthed, samtidig med at det bliver en moderne bygning og området bliver fornyet.



Gangstierne bliver lagt omkring bygningen og ud til parkering. De vil så sno sig ud i området, så alle der benytter sig af faciliteterne kan komme nogenlunde tørskoet rundt.
Gummibelægning har en bred vifte af muligheder, når det skal lægges til forskellige formål. Det anvendes mest til legepladser hvor man har en fladhøjde, der skal kunne absorbere et barns fald, og sikre mod legemsbeskadigelse. Men det bliver mere og mere anvendt til sportspladser ved f.eks. ved løb og steder hvor knæbelastningen skal formindskes.

Park og anlæg er også begyndt at bruge dette, da her er bedre mulighed for snerydning, men også den måde det spare for en masse vedligeholdelse, da her nemt kan opsamles f.eks. knust glas og andet, men også renses med en let højtryksrenser.. Man opvejer en masse arbejdstimer ved det vedligeholdelsesfri materiale som belægningen giver. Det kan lægges som asfalt, men også som fliser og måtter, men de har højere krav til anvendelse end gummiasfalten, da vi snakker om de europæiske dokumentationer lovgivningen skal have for dette produkt.

Selve topfladen skal dokumenteres med en tykkelse på 15mm, der dækker hele fladen. EPDM topbelægningen kan lægges på de fleste udendørs flader, og her kommer det an på tykkelsen, når der snakkes faldhøjde.

Teknisk data.

Basen er SBR gummi, der lægges som det stødabsorberende lag. Jf. EN1177

Toplaget er EPDM, og her er forskellige kornsorter i intervaller på 0,5mm til 4mm afhængig af producenten.

Ved selve pålægningen af de 2 øverste lag er her påkrævet sikkerhedsudstyr jl. Producentens deklaration. 

Samtidig skal der dokumenteres for ikke forekommende migrationer af stoofer iht. EN 71-3. 

Dokumenteres at PAH-værdier er under de tilladte grænseværdier. Skal være brandhæmmende iht. EN ISO 11925-2.



Men til aktivitetshusets områder skal her lægge en stabilgrus, makedam/singles eller gengrus som det første på de kommende områder, det hele bliver lagt til en skæringskant som sætter en grænse for stien. Den kan bestå af træ, beton, fliser, gummikan, aluminium/jern/stål eller lignende.

Området hvor der skal arbejdes spærres af og vejret være på plus 8 grader, da de næste 2 flader kræver tørt vejr og ingen frost. 

Nu lægges 40mm gummibelægning. Det består a 25mm basebelægning og sluttes af med 15mm topbelægning EPDM. Hvis det lægges på eksisterende fliser eller asfalt skal overfladen primes (en støvbinder, der gør at 2 flader mødes og lægges sammen uden skidt, småsten og støv). Efter selve lægningen skal hærdning stå i 16-24 timer upårørt, så her er det også nødvendigt at det spærres af, eventuelt have opsyn på området.

Selve glitning af overfladen skal ske så det har en efterligning af alm. grusbelægning.
Efter flere år, er det muligt at lægges et nyt slidlag på, og gøres på samme måde, som beskrevet.

Der findes andre underlag, så som støbegummi, der har nogle af de samme egenskaber.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar